Sunday, May 6, 2007

Mashup: BIÖP Web2

Az ötlet:
Létrehozni egy hallgatói szakos honlapot (minden szaknak külön-külön), ahol a hallgatók egy közös helyen tudnának infót cserélni és segítséget nyújtani egymásnak.
Megvalósítás:
Na ez nehéz, mert egy honlappal szemben rentgeteg elvárás van. A hallgatóknak maguknak kellene mindent intézni (mint rendszergazdaság, moderátor, stb). De mindenki be kell, hogy szálljon a projektbe, mivel több ember több fronton tud dolgozni.
Hogy mire gondolok: Én speciel filozófia szakos vagyok. Nálunk egy-egy vizsgára 1000-1200 oldal kötelező olvasmány van. Ezeket legtöbbször könyvtárban lehet beszerezni. Ám ez bajos, mivel csak Budapesten 80 főre jut összesen mintegy 20-30 példány a megadott olvasmányokból. A feladat részben ezen olvasmányok digitalizálása, vagy netről begyűjtése (már ami fellelhető). Mivel a könyvekből általában 20-60 oldalra van szükség, ezért ez tudzommal még a szerzői jogokat sem sérti. A probléma ott van, hogy valahogyan meg kell nyerni mindenkit az ügy érdekében, hiszen mindannyiunk életét lehet ezzel megkönnyíteni.
Extrák:
Mivel sokszor probléma a megértése egyes könyveknek (ez filozófián előfordul), akár a köny digitalizált formátuma mellé megjegyzéseket lehetne írni, amit a szövegben lehetne jelölni, s akit érdekel az elolvashatja, vagy reflektálhat rá. Így egyrészről a gondolatok kicserélődnek, valamint fel lehet kérni a tanárokat is a közreműködéshez.
Második nagy előny lehet, ha előadás jegyzetek kerülnek fel a honlapra, a megfelelő kurzus dokumentumai közé. Ugyanakkor a hirdetmények is megjelenhetnének itt.
De azt hiszem ehhez mindenki 1000 ötletet tudna még mondani.
Eredmény:
Így külső ember, aki "nincs benne" a filozófiában, jobban megértheti a filozófusok gondolatait, esetleg egy lehetőséget lehetne biztosítani számukra, hogy kérdést tehessenek fel diákoknak, tanároknak. Ezt azért tartom fontosnak, mert sokszor vagyok úgy vele, hogy emberek beleolvasnak egy filozófiai könyvbe, majd (ez nekem magas, hülyeség) passzussal félreteszik. Pedig ez nem feltétlenül igaz.
Nehézség:
A legtöbb nehézség természetesen az emberek munkára ösztönzése. A digitalizálás nem egy rövid dolog, főleg, ha olyan formátumot szeretnénk, ami szövegfelismerővel van olyan formátumra hozva, hogy megjegyzéseket lehessen hozzá linkelni. Ezen dokumentumok elkészítése időigényes és egy idő után monoton. Ettől pedig a legtöbb ember kedve elmegy
Megjegyzés:
A nehézség persze csak addig az, amíg nem látják az emberek a dolog lényegét. Jómagam néhány felvett kurzusomon elindítottam et, és sikerül úgy néz ki, a vizsgaidőszakomat úgy indítani, hogy nyugodtan fellapozhatok otthon mindent, ami kell. Szóval érdemes.

No comments: